DIICOT a pus mâna pe gruparea care a creat „Super Leul”, cel mai bun fals din istoria României

 

| Social

Procurorii DIICOT au ajuns la cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume, gruparea fiind responsabilă de scoaterea pe piață a ”Super Leul”, un fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora.

DIICOT a pus mâna pe gruparea care a creat „Super Leul”, cel mai bun fals din istoria României

Foto: (arhiva eClar)

17.065 bancnote de 100 lei, adică 1.706.500 lei este suma pe care au falsificat-o cei trei membri ai unei grupări de falsificatori de bancnote din România.

Procurorii DIICOT îi urmăresc din 2014, momentul în care au fost descoperite primele bancnote ilegale, pe care nici măcar casierii din bănci nu au reușit să le identifice, ele fiind recunoscute doar în centrele de numărare a banilor.

Perchezițile la cei care au scos pe piață bani falși au vizat cinci adrese din București și Bușteni.

Liderul grupului infracțional avea rolul de a îi coordona pe ceilalți membri, fiind implicat în procurarea/deținerea de materiale și instrumente necesare falsificării, în falsificarea de monede și punerea acestora în circulație, inducând astfel în eroare mai multe persoane.

În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Gruparea a produs cele mai bune falsuri din istoria României

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Oficiului Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă au desfășurat activități de monitorizare a fenomenului de plasare a acestui tip de contrafacere, iar ca urmare a calității superioare a reproducerii, fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic ”SUPER LEU”.

loading...