Greta Thunberg va reveni în Europa traversând Atlanticul la bordul unui catamaran

 

| Externe

Activista ecologistă suedeză Greta Thunberg, aflată în prezent în America de Nord, va reveni în Europa la bordul unui catamaran cu care va traversa Atlanticul pentru a participa la summitul asupra schimbărilor climatice, COP25, după ce acesta a fost mutat din Chile în Spania, relatează miercuri dpa.

Greta Thunberg va reveni în Europa traversând Atlanticul la bordul unui catamaran

Foto: dw.com

"Sunt atât de fericită să pot ajunge la (summitul) COP25 din Madrid", a scris marţi Thunberg pe Twitter. "Mi s-a oferit o călătorie din Virginia la bordul unui catamaran de 15 metri numit "La Vagabonde".

Ea va traversa oceanul alături de youtuberii australieni Riley Whitelum şi Elayna Cărăuşu (al cărui tată este român) şi de căpitanul de vas britanic Nikki Henderson. Ei vor pleca în călătorie miercuri.

Ei îşi documentează călătoria în jurul lumii pentru a atrage atenţia asupra importanţei oceanului.

În luna august, Greta Thunberg a traversat Atlanticul către SUA la bordul unui iaht cu zero emisii poluante, după ce a refuzat călătoria cu avionul invocând emisiile de CO2 generate de aviaţie. Ea a parcurs acest drum pentru a participa la summitul ONU privind acţiunea climatică şi a rămas în SUA cu intenţia ca de acolo să plece pe cale terestră în Chile, unde fusese programat să se desfăşoare între 2 şi 13 decembrie summitul asupra schimbărilor climatice, COP25. Însă în urma protestelor violente din această ţară, guvernul de la Santiago de Chile a renunţat la găzduirea summitului, care se va defăşura în Spania, la Madrid.

"COP25 este extrem de important şi voi face tot posibilul pentru a ajunge acolo la timp. Dar, desigur, nu prea contează dacă ajung acolo la timp sau nu", a spus Thunberg. "Există numeroşi alţi activişti care vor vorbi acolo şi voi transmite acelaşi mesaj ca şi mine", a mai spus ea.

"Aştept cu nerăbdare această călătorie şi să revin pe ocean. Este o ocazie uimitoare şi sunt extrem de recunoscătoare să pot avea privilegiul să experimentez acest gen de lucruri", a adăugat adolescenta suedeză.

"Navigând vreau din nou să subliniez faptul că este practic imposibil să trăieşti sustenabil în societatea actuală", a mai spus Greta Thunberg.