Român ţinut sclav în Belgia, la o splătorie auto, de o familie de indieni. Muncea 12 ore, zi de zi

 

| Externe

Trei membri din aceeași familie de origine indiană, un cuplu și fratele principalului inculpat, toţi rezidenţi în Andenne, Belgia, sunt urmăriți penal la Curtea Penală din Namur pentru trafic de persoane. Aceștia sunt acuzați că au profitat de vulnerabilitatea lui Nicolae, un român de 40 de ani care nu avea drept de reşedinţă în Belgia.

Român ţinut sclav în Belgia, la o splătorie auto, de o familie de indieni. Muncea 12 ore, zi de zi

Foto: dhnet.be

Indienii l-au folosit în 2016 și 2017 în spălătoria lor auto, plătindul cu sume între 300 şi 600 de euro pe lună, pentru aproape 70 de ore muncite săptămânal. Românul a fost adăpostit într-un container de fier de 12 metri pătrați, fără ferestre sau guri de aerisire, unde dormea ​​pe o saltea pe podea. El era urmărit permanent de șefii lui, care foloseau camere de supraveghere.

"Astăzi, clientul meu locuiește în Liège și încearcă să uite ce a trăit în Andenne.", a explicat avocatul românului, care solicită instanţei daune morale de 5.000 de euro pentru clientul său și rambursarea de 49.621 euro, restanțe salariale.

"El a lucrat aproape 69 de ore pe săptămână: de la 8:30 la 19:00 de luni până sâmbătă și de la 8:30 la 14:00 duminică, nu a avut o singură zi liberă. Locul în care a fost adăpostit era nesănătos, contrar demnității umane.", a mai spus avocatul, citat de dhnet.be.

"Principalul inculpat a fost deja condamnat pentru fraudă, folosire de fals, trafic de persoane și asociere criminală, cunoaște legislația în vigoare în țara noastră.", a declarat procurorul, care cere o pedeapsă duplimentară de 3 ani de închisoare împotriva inculpatului principal și o amendă de 10.000 de euro. Pentru soția și fratele său, solicită 200 de ore de muncă și amenzi de 5.000 de euro.

Verdictul final se va da pe 13 noiembrie.